serce domu
Zawsze uważałam, że kuchnia to serce domu. Mojego napewno! Dla mnie wspólne posiłki to bezcenny czas każdego dnia, który w zwykły ale niezwykły sposób staram się pielęgnować. Dlatego chociażby projektując wnętrze naszego domu połączyłam kuchnię z jadalnią, w której stoi duży stół i w tej przestrzeni zdecydowanie toczy się codzienne życie i … nie ma miejsca na telewizor! Ten mebel ma swoje miejsce w osobnym pokoju razem z dużą wygodną kanapą, również do spędzania czasu podczas rodzinnego kina, jednak jest to zupełnie inna i oddzielna sytuacja niż wspólne posiłki lub gotowanie. Uwielbiam gotować dla moich chłopaków, ale jeszcze bardziej lubię kiedy gotujemy razem!
Wiele razy pisałam i podkreślałam, również tutaj na blogu, jak według mnie rozwojowy i uczący samodzielności jest dla dziecka czas w kuchni. Staś zdobywa kolejne umiejętności, a jednocześnie w wielu sytuacjach docenia moją pracę i czas spędzony w kuchni. Widzi, że „to samo się nie robi” zarówno wtedy gdy szykuję szybki obiad, lub duże przyjęcie dla naszych znajomych. Szerzej patrząc jako kobieta dbam o to aby moje prace domowe nie były dla mężczyzny (również tego małego) niewidzialne.
Wróćmy jednak do wspólnego czasu i gotowania. Choć wprowadza do kuchni sporo bałaganu i chaosu, ale daje dużo więcej przyjemności i miłości dodanej do przygotowywanych potraw.
Dziś dzielimy się nie tylko pięknymi kadrami kuchennymi, ale przede wszystkim przepisem na przepyszną zupę pomidorową. Oprócz prostej receptury zupa zachwyci smakiem – testowaliśmy ją na różnych gościach u nas w domu i nieskromnie powiem, że wszystkim bardzo smakowało!
Składniki:
750 ml bulionu ( w wersji wegetariańskiej może być warzywny)
3 ząbki czosnku
2 cebule szalotki
1 mała biała cebula
sól i pieprz
1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 kg świeżych pomidorów ( ew mogą być też pomidory z puszki)
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
posiekana garść bazylii
3 łyżki jogurtu greckiego
Dodatkowo:
Parmezan starty oraz grzanki ( ja kroję chleb razowy lub wekę w kosteczki, skrapiam oliwą i rumienię w piekarniku 180 stopni przez ok 10 min)
Przygotowanie:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę kroimy. Liście bazylii siekamy. Pomidory kroimy w drobne kosteczki.
- Na dużej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę, a następnie wrzucamy cebulę i czosnek. Pod koniec podsmażania dodajemy bazylię. ( ja bazylię dodawałam zazwyczaj w kolejnym kroku razem z przyprawami… ale Staszek powiedział, że lepiej z cebulą… i tak zostało:)
- Gdy cebula i czosnek się zeszklą dodajemy na patelnię pomidory i całość podsmażamy przez kilka minut. Gdy pomidory zmiękną całość zawartości patelni przekładamy do garnka.
- Do garnka dodajemy bulion oraz przyprawy. Całość podgrzewamy i mieszamy przez ok 10 min.
- Na koniec dodajemy 3 łyżki jogurtu i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
- ściągamy garnek z palnika i za pomocą ręcznego blendera blendujemy zupę
- Każdą porcję podajemy posypaną parmezanem i grzankami (można też dodać kilka listków świeżej bazylii)
Życzymy Wam smacznego oraz cudownego wspólnego czasu podczas gotowania!
Cudne zdjęcia pełne smaków, aromatów i miłości zrobiła nam Kasia Bonczek Happy Factory
ulubione akcesoria kuchenne:
model blendera ręcznego Tefal QuickChef 4w1 HB65K
genialna praska do czosnku
garnek Tefal Nordica (uwielbiam te garnki przede wszystkim za płaskie pokrywki- ułatwiające przechowywanie w lodówce)
10 listopada, 2021share