Blog Pati Sołtysik prosi o zaakceptowanie plików cookie związanych z działaniem strony internetowej. Więcej informacji o plikach cookie i przetwarzaniu danych osobowych można znaleźć w Polityce ochrony prywatności.późniejAKCEPTUJE

serce domu

Zawsze uważałam, że kuchnia to serce domu. Mojego napewno! Dla mnie wspólne posiłki to bezcenny czas każdego dnia, który w zwykły ale niezwykły sposób staram się pielęgnować. Dlatego chociażby projektując wnętrze naszego domu połączyłam kuchnię z jadalnią, w której stoi duży stół i w tej przestrzeni zdecydowanie toczy się codzienne życie i … nie ma miejsca na telewizor! Ten mebel ma swoje miejsce w osobnym pokoju razem z dużą wygodną kanapą, również do spędzania czasu podczas rodzinnego kina, jednak jest to zupełnie inna i oddzielna sytuacja niż wspólne posiłki lub gotowanie. Uwielbiam gotować dla moich chłopaków, ale jeszcze bardziej lubię kiedy gotujemy razem!

Wiele razy pisałam i podkreślałam, również tutaj na blogu, jak według mnie rozwojowy i uczący samodzielności jest dla dziecka czas w kuchni. Staś zdobywa kolejne umiejętności, a jednocześnie w wielu sytuacjach docenia moją pracę i czas spędzony w kuchni. Widzi, że „to samo się nie robi” zarówno wtedy gdy szykuję szybki obiad, lub duże przyjęcie dla naszych znajomych. Szerzej patrząc jako kobieta dbam o to aby moje prace domowe nie były dla mężczyzny (również tego małego) niewidzialne.

Wróćmy jednak do wspólnego czasu i gotowania. Choć wprowadza do kuchni sporo bałaganu i chaosu, ale daje dużo więcej przyjemności i miłości dodanej do przygotowywanych potraw.

Dziś dzielimy się nie tylko pięknymi kadrami kuchennymi, ale przede wszystkim przepisem na przepyszną zupę pomidorową. Oprócz prostej receptury zupa zachwyci smakiem – testowaliśmy ją na różnych gościach u nas w domu i nieskromnie powiem, że wszystkim bardzo smakowało!

Składniki:

750 ml bulionu ( w wersji wegetariańskiej może być warzywny)

3 ząbki czosnku

2 cebule szalotki

1 mała biała cebula

sól i pieprz

1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół

2 łyżeczki słodkiej papryki

2 kg świeżych pomidorów ( ew mogą być też pomidory z puszki)

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy

posiekana garść bazylii

3 łyżki jogurtu greckiego

Dodatkowo:

Parmezan starty oraz grzanki ( ja kroję chleb razowy lub wekę w kosteczki, skrapiam oliwą i rumienię w piekarniku 180 stopni przez ok 10 min)

Przygotowanie:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę kroimy. Liście bazylii siekamy. Pomidory kroimy w drobne kosteczki.
  2. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę, a następnie wrzucamy cebulę i czosnek. Pod koniec podsmażania dodajemy bazylię. ( ja bazylię dodawałam zazwyczaj w kolejnym kroku razem z przyprawami… ale Staszek powiedział, że lepiej z cebulą… i tak zostało:)
  1. Gdy cebula i czosnek się zeszklą dodajemy na patelnię pomidory i całość podsmażamy przez kilka minut. Gdy pomidory zmiękną całość zawartości patelni przekładamy do garnka.
  2. Do garnka dodajemy bulion oraz przyprawy. Całość podgrzewamy i mieszamy przez ok 10 min.
  3. Na koniec dodajemy 3 łyżki jogurtu i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
  4. ściągamy garnek z palnika i za pomocą ręcznego blendera blendujemy zupę
  5. Każdą porcję podajemy posypaną parmezanem i grzankami (można też dodać kilka listków świeżej bazylii)

Życzymy Wam smacznego oraz cudownego wspólnego czasu podczas gotowania!


Cudne zdjęcia pełne smaków, aromatów i miłości zrobiła nam Kasia Bonczek Happy Factory

ulubione akcesoria kuchenne:

model blendera ręcznego Tefal QuickChef 4w1 HB65K

genialna praska do czosnku

garnek Tefal Nordica (uwielbiam te garnki przede wszystkim za płaskie pokrywki- ułatwiające przechowywanie w lodówce)

3.5 8 votes
Article Rating

Patrycja Sołtysik10 listopada, 2021share

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x