Blog Pati Sołtysik prosi o zaakceptowanie plików cookie związanych z działaniem strony internetowej. Więcej informacji o plikach cookie i przetwarzaniu danych osobowych można znaleźć w Polityce ochrony prywatności.późniejAKCEPTUJE

świąteczne pierniczenie

Bez pierniczków nie ma świąt ! Korzenny smak jest dla mnie obowiązkowym symbolem gwiazdki. Mniej więcej od 17 lat ( Boże jak to brzmi ! ) robię co roku na święta  duże ilości pierniczków z tego samego sprawdzonego przepisu. Od kilku lat w corocznych wypiekach mam małego i coraz bardziej zaangażowanego pomocnika ! I choć podczas wspólnego pieczenia ze Stasiem jest zdecydowanie więcej bałaganu i mąka jest dosłownie wszędzie to właśnie te nasze wypieki lubię najbardziej ! 

Oczywiście z przyjemnością dzielimy się razem ze Stasiem z Wami naszą sprawdzoną recepturą na idealne świąteczne pierniczki ! Takie korzenne, ale kruche jak ciasteczka, nie twarde – są do zjedzenia od razu, lub odpowiednio ( szczelnie) przechowywane, po czasie. Nie jest to jednak typ wypieków,  które „muszą leżakować i czekać na spożycie”.  Czyli jest to zarówno świetny przepis do przygotowania wcześniej jak i “na ostatnią chwilę”.

Przepis:

Składniki :

20 dag masła

3 jaja

20 dag cukru

Pół szklanki miodu płynnego 

60-70 dag mąki 

Łyżeczka mielonego imbiru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki przyprawy do piernika

Olejek waniliowy ( pół buteleczki )

Utarta skórka z cytryny

  1. Masło zmiksuj z cukrem.
  2. Ucieraj dodając jaja, miód, wanilię i skórkę z cytryny.
  3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
  4. Dosypuj do masy i mieszaj aż składniki się połączoną.
  5. Włóż ciasto do lodówki na godzinę lub najlepiej na noc- ja staram się zostawić na noc ( ciasto owijamy folią spożywczą)
  6. Gdy ciasto stwardnieje dzielimy je na trzy części Rozwał kuje my placki o grubości 3-5 mm.
  7. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Pieczemy w temperaturze 180°C ok 15 min.

Ci z Was, którzy są z nami od dawna na naszym profilu na instagramie wiedzą, że do wypieków oprócz tradycyjnych foremek w kształcie gwiazdek, choinek itp. zawsze, już tradycyjnie są u nas pierniczki w kształcie dinozaurów ! Niech i Was poniesie świąteczna fantazja ! 🙂

Jeśli chodzi o dekorowanie pierniczków, to używamy różnokolorowych lukrów lub mojej ulubionej czekolady (białej i mlecznej). Do wykończenia stosujemy oczywiście różnokolorowe posypki! W tym roku specjalnie do wypieków świątecznych zamówiłam piękny stojak na takie właśnie świąteczne ozdoby do wypieków ! Tu podaję Wam link ! Nie tylko perfekcjonistki takie jak ja docenią taki gadżet w kuchni! 😉

Mam nadzieję, że skorzystacie z naszego przepisu i tak jak my, spędzicie cudowny czas w kuchni ! Z wiekiem coraz bardziej doceniam właśnie ten czas razem i wspólne momenty, niż prezenty na święta. I chociaż Staś bardzo czeka na to co znajdzie pod choinką, to widzę, że równie mocno cieszy go czas z mamą w kuchni❤️


Zdjęcia wykonała tradycyjnie świątecznie Kasia Bonczek Happy Factory

Moja sukienka lala clothes (na hasło: gwiazdka – 10% zniżki)

biżuteria Apart

komplet Staszka link

Cudna świąteczna miska i stojaki na posypki znajdziecie tu link

Patrycja SołtysikGrudzień 15, 2019share

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o